Ziemniaki faszerowane mięsem, serem, szpinakiem

Można śmiało rzec, że ziemniak jest podstawą kuchni polskiej. Podawany wraz z potrawami mięsnymi: kotletami, pieczenią, gulaszem oraz serwowany w postaci placków ziemniaczanych lub kopytek, stanowi nieodzowny element kulinarny. Dodatkowo, oporządzenie kartofli na jakiekolwiek danie nie nastręcza większych trudności, jest po prostu gotowany, tarty, mielony lub opiekany w kawałkach, no a smak mimo tak łatwego wykonania zawsze wyśmienity. Ponieważ świat kulinariów, ewoluuje, za przyczyną wpływów z innych kuchni tak i nawet nasz prosty ziemniak, jest przyrządzany na wiele różnych sposobów. Prócz typowych i dobrze nam wszystkim znanych, można zaskoczyć domowników ziemniakami faszerowanymi. Na ziemniaki faszerowane mięsem przygotowujemy:

  • obrane i umyte ziemniaki średniej wielkości
  • około 0,5 kg mielonego mięsa wołowego lub wołowo- wieprzowego (można też użyć mieszanki mięs drobiowych)
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 jajko

Sól, pieprz i inne przyprawy papryka mielona, zmiażdżone ziarenka ziela angielskiego, tymianek, można także kupić gotową mieszankę przypraw do mięsa mielonego. Ziemniaki należy wydrążyć, do czego można użyć łyżeczki. Następnie solimy je w środku i na zewnątrz. Farsz do nadzienia przygotowujemy wyrabiając na jednolitą masę mięso, cebulę drobno posiekaną, zmiażdżony czosnek, jajo i przyprawy. Następnie nadziewamy ziemniaki, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub smalcem i zapiekamy w piekarniku do miękkości.
Tak przygotowane ziemniaki na obiad, to jedzenie, że palce lizać. Prosta forma ziemniaka urozmaicona pachnącym nadzieniem, sprawi, że każdy skusi się na takie danie a z drążonych ziemniaków można przygotować jeszcze inne potrawy jak ziemniaki nadziewane serami: fetą, twarogiem lub pleśniowym, do których wykonania potrzebujemy, na farsz prócz ziemniaków:

  • wybrany rodzaj sera około 100g
  • 1 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • Natkę pietruszki – 1 łyżeczka
  • białe wino wytrawne- 100ml
  • pieprz i chilli do smaku
  • i koperek do posypania

W tym przepisie ziemniaki należy ugotować w skórce. Podane na nadzienie składniki połączyć ze sobą a cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Ziemniaki przekrojone na pół w kształcie łódeczek i wydrążone należy napełnić farszem po czym oprószyć przyprawami i obsmażyć na małym ogniu po kilku minutach dolewając białe wino i dusimy jeszcze przez moment. Podobnie przyrządza się ziemniaki ze szpinakiem, który najlepiej połączyć z fetą i doprawić gałką muszkatołową.